Abu Ramla Szahara Expedíció

Az Abu Ramla Szahara Expedíció 2003 novemberében indult először útnak, hogy ellátogasson az UNESCO által az év nyarán világörökség részévé nyilvánított, a mai Szudán területén található három ókori fővárosba, Kermába, Napatába, valamint Meroéba.

Az expedíció 2006-ban is visszatért Núbiába, hogy fényképek és filmfelvételek segítségével őrizze meg az ókori kultúrák emlékeit.

A képi dokumentáció által az expedíció Magyarországon először mutatott be átfogó képet azokról az ókori lelőhelyekről, amelyek – Szudán belső konfliktusai és politikai megítélése miatt – jobbára elérhetetlenek voltak, és ma is nehezen megközelíthetők.

Az Abu Ramla Szahara Expedíció elsősorban azokat a területeket járta végig és örökítette meg fényképeken és filmen, ahol még fellelhetőek az egykori királysírok maradványai.

Az expedíciók célja az volt, hogy olyan kulturális szempontból érdekes területeket keressen fel, mutasson be és fényképek és filmfelvételek által megőrizzen, amelyek földrajzi elhelyezkedésük, vagy politikai környezetük miatt nem válhattak kedvelt turistacélpontokká.